Madkultur i børnehaven
I Bonsai har vi en tydelig holdning til kost, madkultur og ernæring – det kan du læse meget mere om, hvis du klikker her.
Som skovbørnehave indtager vi naturligvis vældigt mange måltider i det fri. Vi har valgt ikke at se det som en begrænsning og i stedet overveje, hvordan vi kan etablere et “rum” i naturen, hvor vi kan skabe ro og rutiner omkring måltidet på samme vis, som når vi spiser indendøre. Det betyder, at vi ikke blot spiser ude, når vi er på en længere udflugt, men også i det daglige, hvor vi slår os ned på faste baser i naturen i nærområdet. Så pakker vi porcelænet, gryderne og maden i trækvognen og kan på den måde virkeligt udnytte muligheden for at tilbringe hele dagen i naturen.
Da rytme er så centralt et element i Steinerpædagogikken spiller den naturligvis også en rolle i forhold til vores madplan, som er opbygget således, at hver ugedag er knyttet til en bestemt madret, som spises på den ugedag året rundt. Menuen ser således ud:
MANDAG
Grød
Oftest får vi hjemmelavet glutenfri grødblanding - alternativt:
- Speltgrød
- Den glade maves grød
- Krudtuglegrød
- Grød af brune ris
Tilbehør/topping:
- Mos af fx gulerod/squash, abrikos, rabarber, æble/pære
- Hørfrøolie/mandelsmør/ghee
- Flødeskum, evt. med rødbedekrystaller for den smukke farves skyld
TIRSDAG
Rugbrød med ca. 4 slags vegetarisk pålæg
Eksempler:
- Årstidens salat m. fx rødbede, æg el. lign.
- Figenpålæg
- En slags grøntsag
- Tahin
- Hummus/ærtehummus
- Hjemmelavet grøntsagspostej
- Ostestave/flødeost
ONSDAG
Daal
Indisk linsebaseret gryderet med tilbehør af hirse og yoghurt.
Eventuelt lidt grønt krydderurtedrys
TORSDAG
Vegetarisk gryderet
Bygotto eller grøntsagsgryde med topping
FREDAG
Grøntsagssuppe med årstidens grønt
Eksempler:
- Hokkaido
- Rødbede
- Kartoffel-porre
- Gulerod-karry
- Jordskok
Tilbehør:
Qunioa eller linser samt groft hjemmebagt brød og drys af krydderurter eller ristede kerner