Madkultur i børnehaven

I Bonsai har vi en tydelig holdning til kost, madkultur og ernæring – det kan du læse meget mere om, hvis du klikker her.

Som skovbørnehave indtager vi naturligvis vældigt mange måltider i det fri. Vi har valgt ikke at se det som en begrænsning og i stedet overveje, hvordan vi kan etablere et “rum” i naturen, hvor vi kan skabe ro og rutiner omkring måltidet på samme vis, som når vi spiser indendøre. Det betyder, at vi ikke blot spiser ude, når vi er på en længere udflugt, men også i det daglige, hvor vi slår os ned på faste baser i naturen i nærområdet. Så pakker vi porcelænet, gryderne og maden i trækvognen og kan på den måde virkeligt udnytte muligheden for at tilbringe hele dagen i naturen.

Da rytme er så centralt et element i Steinerpædagogikken spiller den naturligvis også en rolle i forhold til vores madplan, som er opbygget således, at hver ugedag er knyttet til en bestemt madret, som spises på den ugedag året rundt. Menuen ser således ud:

MANDAG

Grød

Oftest får vi hjemmelavet glutenfri grødblanding - alternativt: 

  • Speltgrød
  • Den glade maves grød
  • Krudtuglegrød
  • Grød af brune ris

Tilbehør/topping:

  • Mos af fx gulerod/squash, abrikos, rabarber, æble/pære
  • Hørfrøolie/mandelsmør/ghee
  • Flødeskum, evt. med rødbedekrystaller for den smukke farves skyld
TIRSDAG

Rugbrød med ca. 4 slags vegetarisk pålæg

Eksempler:

  • Årstidens salat m. fx rødbede, æg el. lign.
  • Figenpålæg
  • En slags grøntsag
  • Tahin
  • Hummus/ærtehummus
  • Hjemmelavet grøntsagspostej
  • Ostestave/flødeost
    ONSDAG

    Daal

    Indisk linsebaseret gryderet med tilbehør af hirse og yoghurt.

    Eventuelt lidt grønt krydderurtedrys

      TORSDAG

      Vegetarisk gryderet

      Bygotto eller grøntsagsgryde med topping

        FREDAG

        Grøntsagssuppe med årstidens grønt

        Eksempler:

        • Hokkaido
        • Rødbede
        • Kartoffel-porre
        • Gulerod-karry
        • Jordskok

        Tilbehør:
        Qunioa eller linser samt groft hjemmebagt brød og drys af krydderurter eller ristede kerner